Totul despre GPL

GPL este gaz petrolier lichefiat, un amestec de butan si propan in proportie de 40% si 60%, procentele modificandu-se in functie de anotimp (vara sau iarna).

Un rezervor GPL este prin natura sa diferit fata de rezervorul pe benzina sau motorina deoarece retine combustibil sub presiune. Acest lucru inseamna ca trebuie sa fie realizat dintr-un material mai gros si mult mai rezistent decat rezervoarele traditionale, in speta din tabla sudata din otel de 3,5 mm. Un rezervor GPL este proiectat sa retina combustibil la o presiune de aproximativ 75 bari (47 kg pe cm patrat) dar inainte de a obtine aprobare de a rula pe drum, trebuie sa fie testat sa reziste la o presiune interna de 48 bari.

In caz de accident, alimentarea cu GPL este intrerupta in momentul impactului. Rezervorul se deformeaza, nu se sparge, scaparile de gaz nefiind posibile datorita celor 2 sisteme de siguranta aflate pe multivalva (electrica si mecanica) care opresc fluxul de gaz cand motorul este oprit sau se opreste din orice motiv.

Instalatia GPL este sigura prin faptul ca nu exista scurgeri de combustibil. Temperatura de aprindere a rezervorului GPL este mai mare fata de cel de benzina. Multivalva joaca un rol important in umplerea rezervoarelor GPL  pana la 80% din capacitate, astfel incat gazul sa aiba loc sa se dilate in caz de temperaturi ridicate, pe timp de vara.

Aveti 45 zile la dispozitie dupa instalarea GPL pentru a parcurge urmatorii pasi (daca ITP.-ul masinii este valabil):

1.Sunati la nr. national al R.A.R. 021-9672 pentru o programare- solicitati trecerea unei instalatii GPL in cartea de identitate a vehiculului dvs.

2. Va prezentati la R.A.R. in ziua programata, la ora indicata cu urmatoarele acte:

      • Cartea de identitate a vehiculului (CIV)

      • Buletin / C.I. proprietar sau procura notariala din partea proprietarului

      • Talonul autoturismului

      • Asigurare RCA valabil

3.Platiti taxa aferenta serviciului.

4. Procedura consta in verificarea de catre un inginer al R.A.R. a noxelor, verificarea componentelor cu numerele de omologare din Declaratia de conformitate( certificat de garantie si conformitate primit de laClub GPL), verifica seria si certificarea numarului de omologare a rezervorului GPL.

5. Dupa indeplinirea acestei formalitati, va poti bucura de exploatarea instalatiei GPL, tinand cont de reviziile si verificarile necesare.

Valabilitea unui rezervor GPL este de maxim 10 ani!

  • Conform normelor in vigoare, un rezervor (butelie) GPL expira după 10 ani de la data de productie gravata pe el.
  • Nu se poate extinde durata valabilitatii rezervorului (buteliei) GPL.
  • Solutia este inlocuirea rezervorului expirat cu un rezervor GPL nou cu valabilitate de 10 ani